Menu

You Can Cook

Prosto, szybko i smacznie.

Ciasteczka - orzechowe renifery

gilgotkaa

Czego potrzebujemy ?

  • 1/2 kostki masła
  • 200 ml masła orzechowego
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki soli
  • czerwone groszki M&M
  • połamane paluszkowe precelki
  • polewa czekoladowa, polewa biała

Cukier rozpuścić w maśle. Do mąki wbić jajko, dodać sodę, sól, ekstrakt, masło orzechowe, a także rozpuszczone masło z cukrem. Wymieszać ciasto. Formować w dłoniach małe kuleczki, które należy wyłożyć na papier do pieczenia. Na środku każdej kuleczki należy zrobić jedno duże wgłębienie(na nos), dwa mniejsze (na oczy) oraz dwa na górze (na uszy). Piekarnik rozgrzać do 125°C. Ciasteczka piec ok. 25 minut, wystudzić. Wgłębienia na nos i uszy wypełnić czekoladową polewą i powciskać odpowiednio groszki i precelki. Białą polewą zrobić oczka.

Tadam ! :D (ten na przodzie coś się uśmiechnąć nie chciał :P )

Świąteczna ciastka renifery

© You Can Cook
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci