Menu

You Can Cook

Prosto, szybko i smacznie.

Ciasto bez pieczenia

gilgotkaa

Składniki:

Na ciasto(foremka o średnicy 20 cm):

  • 150 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 jajko - roztrzepać
  • 100 g herbatników - pokruszyć
  • szklanka wiórków kokosowych
  • garść migdałów - posiekać 

Na masę serową:

  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 g masła
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie ciasta:

Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, jajko - podgrzewać cały czas mieszając przez 5 minut. Następnie wsypać pokruszone herbatniki, wiórki i migdały - wymieszać. Jeszcze ciepłe ciasto włożyć do formy. Odstawić do ostygnięcia. 

Przygotowanie masy:

3 łyżeczki żelatyny należy rozpuścić w pół szklance gorącej wody. Zostawić do ostudzenia. 

W garnuszku rozpuścić 50 g masła, dodać mleko, cukier puder, sok z cytryny - zagotować i wymieszać. Następnie ostudzić, dodać serki homogenizowane i żelatynę. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto w formie. 

Ciasto włożyć do lodówki w celu schłodzenia do momentu aż masa zgęstnieje (około 2 h). Po tym czasie polać polewą.

Ciasto bez pieczenia

Sernik bez pieczeniaSernik na zimno

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Aga] *.play-internet.pl

    Mniam, mniam :-) wczoraj jadlam i na 100% nie po raz ostatni :-)

© You Can Cook
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci