Menu

You Can Cook

Prosto, szybko i smacznie.

Łosoś w cieście francuskim z sosem pomidorowo paprykowym

gilgotkaa

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • filet świeżego łososia
  • 1 czerwona papryka
  • pomidory krojone w puszce
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Filet z łososia (bez skóry) dokładnie umyć i przyprawić z każdej strony solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Z ciasta francuskiego wyciąć dwa prostokąty. Na jednym prostokącie ułożyć łososia, a na nim paski papryki. Na wierzchu położyć drugi płat ciasta i skleić.  Ciasto lekko ponacinać nożem na górze. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Zapiekać w 190 stopniach przez 25 - 30 minut do momentu aż się zarumieni.   

Przygotowanie sosu: cebulę pokroić w kawałki i podsmażyć w garnku. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Smacznego :)

Łosoś w cieście francuskim z sosem paprykowo pomidorowym

Łosoś w cieście francuskim z sosem paprykowo pomidorowym

 

Czas na ciasto francuskie

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© You Can Cook
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci