Menu

You Can Cook

Prosto, szybko i smacznie.

Sernik straciatella bez pieczenia (na zimno)

gilgotkaa

Sernik straciatella na zimno bez pieczenia

Składniki na foremkę o średnicy 20 cm:

Na ciasto:

  • 150g masła
  • 200 g pałeczek z błonnikiem (zmielić na drobno)
  • 50 g granoli orzechowej
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kakao

Na masę:

  • 500g serka twarogowego chudego 0%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g masła
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ciepła woda
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie ciasta:

Masło rozpuść w garnku, dodaj cukier i kakao - podgrzewaj cały czas mieszając przez 5 minut. Następnie wsyp zmielone pałeczki z błonnikiem, granolę i migdały - wymieszaj. Jeszcze ciepłe ciasto włóż do formy. Odstaw do ostygnięcia. 

Ciasto bez pieczenia

Przygotowanie masy:

3 łyżeczki żelatyny rozpuść w pół szklance gorącej wody. Zostaw do ostudzenia. 

W garnuszku rozpuścić 50 g masła, dodaj mleko, cukier puder, sok z cytryny - zagotuj i wymieszaj. Następnie ostudź, dodaj serek, żelatynę i czekoladę startą na tarce na grubych oczkach (40 g). Dokładnie wymieszaj i wyłóż na ciasto w formie. 

Ciasto straciatella

Ciasto włóż do lodówki w celu schłodzenia do momentu aż masa zgęstnieje (około 2 h). Po tym czasie zetrzyj na wierzch pozostałą czekoladę.

Sernik straciatella na zimno bez pieczenia

 

Wielkanocne Smaki III

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    O pyszności, wygląda wspaniale. Chociaż nie wiem, czy bym poświęciła pałeczki błonnikowe do ciasta, bo uwielbiam jeść je same!

  • gilgotkaa

    Dla mnie same pałeczki błonnikowe to coś nie do zjedzenia :) Ale zmielone i pomieszane z granolą, migdałami i cukrem były pyszne :)

  • gin86

    Wygląda bardzo smakowicie :)

© You Can Cook
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci