Menu

You Can Cook

Prosto, szybko i smacznie.

Sernik z jagodami i kruszonką

gilgotkaa

Sernik piekłam na blaszce o wymiarach 35 cm x 23 cm :)

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1 margaryna (250g)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 całe jajko
  • pół kostki masła (rozpuścić)
  • aromat migdałowy (4 ml)
  • 5 białek

Jagody:

  • 0,5 kg jagód 
  • 1/4 szklanki cukru (lub więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie)

Kruszonka (składniki ugnieść ze sobą):

  • 70 g miękkiego masła
  • 100 g mąki - później dosypujemy na oko ;)
  • pół szklanki cukru

Rozpoczynamy od zrobienia kruchego ciasta.

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i ugnieć ciasto. Następnie włóż do lodówki na 1 godzinę.

W międzyczasie przygotuj masę serową.Twaróg zmiksuj na gładko. Dodaj cukier, budyń, cukier waniliowy, 1 całe jajko, aromat migdałowy i rozpuszczone masło. Dokładnie zmiksuj. 

Jagody podgrzej w garnuszku do momentu aż cała woda wyparuje i zrobią się gęste. Dodaj cukier i wymieszaj.  Odstaw do wystudzenia.

Na blaszkę wyłóż kruche ciasto.Białka ubij na sztywno i powoli dodawaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj i wyłóż na kruche ciasto. Następnie ułóż warstwę jagód. Całość posyp kruszonką. Piecz w 180 stopniach przez 50 - 60 minut.

Sernik z jagodami i kruszonką

Sernik z jagodami i kruszonką

Sernik z jagodami i kruszonką

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Kuzka] *.dynamic.chello.pl

    Polecam! Ciasto wyśmienite :)

© You Can Cook
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci