Menu

You Can Cook

Prosto, szybko i smacznie.

Bożonarodzeniowe Apple Pie na cieście z olejem rzepakowym

gilgotkaa

Święta tuż tuż, więc dzisiaj prezentuje Bożonarodzeniowy przepis na aromatycznie pachnącą cynamonem szarlotkę. Krótko mówiąc pyszne kruche ciasto przygotowane na oleju rzepakowym z soczystym jabłkowym nadzieniem. Dlaczego do przygotowania ciasta użyłam oleju rzepakowego ? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego należy go używać nie tylko przy przygotowywaniu słonych potraw, ale i przy pieczeniu słodkości :) Wspomaga m.in. procesy trawienne, co jest szczególnie przydatne podczas świątecznego biesiadowania ;)

Ciasto piekłam w okrągłej foremce o średnicy 26 cm :) Do jego przygotowania potrzebne będzie:

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • około 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Ponadto na wierzch ciasta: białko, łyżeczka cukru, na koniec cukier puder.

Należy przygotować również foremkę do wycinania gwiazdek.

Przygotowanie:

Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić ciasto (w razie potrzeby, gdyby się kleiło - dodać więcej mąki). Schować do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka pokroić w małą kosteczkę, dodać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć jabłka do momentu aż cukier się rozpuści i powstanie karmel (około 5 minut). Odstawić do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, 3/4 ciasta rozwałkować na grubość około 3 cm i wyłożyć foremkę. Nadmiar ciasta na brzegach odkroić. Następnie położyć farsz. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć foremką gwiazki. Poukładać na wierzchu, posmarować rozbełtanym białkiem i posypać odrobiną cukru. Piec w 170 stopniach przez 35 - 40 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego i Wesołych Świąt ! :)

American Pie Szarlotka Jabłecznik Boże Narodzenie

Amerykańska szarlotka Apple Pie z olejem rzepakowym

Ciasto na oleju rzepakowym

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • horecaservice


    świetnie będzie się prezentować na stole świątecznym...teściowa będzie zazdrościć :P

© You Can Cook
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci