Menu

You Can Cook

Prosto, szybko i smacznie.

Orientalna zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

gilgotkaa

Każdy lubi zupę pomidorową, jednak ta tradycyjna zawsze kojarzy mi się z długim czasem gotowania. Dzisiaj chcę się z wami podzielić przepisem na zupę pomidorową z nutką curry i dodatkiem czerwonej soczewicy. Bardzo szybka w przygotowaniu, ponieważ cały czas gotowania zajmuje nam 30 minut, a do tego jest pyszna ! :)

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

 

Czego potrzebujemy ? 

  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • pół puszki kukurydzy
  • puszka pomidorów bez skórki Łowicz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 litra wody
  • przyprawy: curry, kurkuma, imbir, sól, pieprz, słodka papryka,majeranek 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego 

Warzywa obierz i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, korzeń pietruszki i ziemniaki. Podsmaż całość chwilę, a następnie wlej 1,5 litra wody i dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut.

Po tym czasie dorzuć ziemniaki i opłukaną w zimnej wodzie soczewicę. Gotuj kolejne 10 minut.

Następnie dodaj puszkę całych pomidorów bez skórki Łowicz, kukurydzę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dopraw łyżeczką curry, kurkumy i imbiru oraz według uznania pieprzem, solą, majerankiem i słodką papryką.  Gotuj pod przykryciem 10 minut do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Przy podaniu posyp natką pietruszki :)

IMG_5983002

 IMG_59900011

IMG_59910011

© You Can Cook
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci