Menu

You Can Cook

Prosto, szybko i smacznie.

Kiełbaski w cieście francuskim z sosem Barbecue

gilgotkaa

Dzisiaj przepis na szybką przekąskę, idealną na każdą imprezę. Kiełbaski w cieście  francuskim podawane z sosem barbecue. Na pewno zaostrzy nie jednej osobie apetyt na grillowym party :)

Składniki:

  • opakowanie małych kiełbasek (400 g)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • szybki sos Barbecue (wymieszać ze sobą: 400g keczupu, 1 łyżka sosu Worcestershire, 1 łyżka miodu płynnego, 1 łyżka białego octu winnego, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 łyżeczka ostrej papryki, pieprzu, czosnku, 1/2 łyżeczki soli)

Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokrój w prostokątne paski o szerokości odrobinę mniejszej niż kiełbaska. Następnie owiń ją dokładnie ciastem i ułóż na blaszce. Z wierzchu posmaruj rozbełtanym jajkiem.

Piecz w 180°C przez około 20 minut do momentu aż ciasto będzie zarumienione.

Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia i nakłuj wykałaczką. Podawaj z sosem Barbecue :)

www.alma24.pl

 

GRILL PIKNIK Menu

Roladki z tortilli z szynką i serem

gilgotkaa

Sezon grillowy rozpoczął się już na dobre. Oprócz tradycyjnej grillowanej kiełbasy, karkówki oraz dodatków w postaci sałatek proponuję roladki (wrapsy) z tortilli z szynką i serem. Szybkie do przygotowania, wzbogacą smakowo każde grillowe party i umilą czas oczekiwania na pieczone mięsko :) 

Składniki (na 20 roladek) :

  • 4 placki tortilla,
  • około 6 dużych, pokrojonych cienko plasterków szynki (lub więcej mniejszych),
  • około 12 cienko pokrojonych plasterków sera żółtego,
  • sałata masłowa lub lodowa,
  • 20 wykałaczek,
  • sos czosnkowy: 5 łyżek majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku, pół łyżeczki pieprzu - wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.

Wykonanie:

Wysmarować tortillę cienką warstwą sosu czosnkowego. Położyć sałatę i znowu posmarować sosem. Następnie poukładać plastry szynki i sera. Tortillę zwinąć w roladę, nakłuć 5 wykałaczkami i poodcinać kawałki.



 

 

  www.alma24.pl

Orientalna zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

gilgotkaa

Każdy lubi zupę pomidorową, jednak ta tradycyjna zawsze kojarzy mi się z długim czasem gotowania. Dzisiaj chcę się z wami podzielić przepisem na zupę pomidorową z nutką curry i dodatkiem czerwonej soczewicy. Bardzo szybka w przygotowaniu, ponieważ cały czas gotowania zajmuje nam 30 minut, a do tego jest pyszna ! :)

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

 

Czego potrzebujemy ? 

  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • pół puszki kukurydzy
  • puszka pomidorów bez skórki Łowicz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 litra wody
  • przyprawy: curry, kurkuma, imbir, sól, pieprz, słodka papryka,majeranek 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego 

Warzywa obierz i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, korzeń pietruszki i ziemniaki. Podsmaż całość chwilę, a następnie wlej 1,5 litra wody i dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut.

Po tym czasie dorzuć ziemniaki i opłukaną w zimnej wodzie soczewicę. Gotuj kolejne 10 minut.

Następnie dodaj puszkę całych pomidorów bez skórki Łowicz, kukurydzę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dopraw łyżeczką curry, kurkumy i imbiru oraz według uznania pieprzem, solą, majerankiem i słodką papryką.  Gotuj pod przykryciem 10 minut do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Przy podaniu posyp natką pietruszki :)

IMG_5983002

 IMG_59900011

IMG_59910011

Sałatka wiosenna z kurczakiem

gilgotkaa

Lekka sałatka idealnie nadająca się na obiad :)

Czego potrzebujemy ?

  • mix sałat
  • 1-2 jajka - ugotować
  • piersi z kurczaka - pokroić, przyprawić gyrosem i podsmażyć
  • puszka kukurydzy
  • papryka - pokroić w paski
  • bagietka czosnkowa - podpiec w piekarniku - 180°C przez około 5 - 10 minut (lub wg przepisu z tyłu opakowania)

Sos:

  • jogurt naturalny
  • pieprz
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku

Do lekko głębszego talerzyka wyłożyć sałaty, na to paprykę, ciepłego kurczaka, jajka i kawałki bagietki, całość polać z góry sosem :)

IMG_33901IMG_3399001IMG_339011

Jajko sadzone w papryce

gilgotkaa

Pomysł na podanie zwykłego, nieskomplikowanego, nudnego jajka sadzonego w wyjątkowej formie :)

Składniki:

  • jajka
  • papryka
  • pieprz, sól

 

Z papryki wyciąć krążki. Obsmażyć na patelni z jednej strony, przewrócić. Do środka wbić jajko (ostrożnie, żeby się nie rozlało !) i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu aż białko się zetnie :)

 

IMG_4268001IMG_4267001

Bożonarodzeniowe Apple Pie na cieście z olejem rzepakowym

gilgotkaa

Święta tuż tuż, więc dzisiaj prezentuje Bożonarodzeniowy przepis na aromatycznie pachnącą cynamonem szarlotkę. Krótko mówiąc pyszne kruche ciasto przygotowane na oleju rzepakowym z soczystym jabłkowym nadzieniem. Dlaczego do przygotowania ciasta użyłam oleju rzepakowego ? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego należy go używać nie tylko przy przygotowywaniu słonych potraw, ale i przy pieczeniu słodkości :) Wspomaga m.in. procesy trawienne, co jest szczególnie przydatne podczas świątecznego biesiadowania ;)

Ciasto piekłam w okrągłej foremce o średnicy 26 cm :) Do jego przygotowania potrzebne będzie:

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • około 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Ponadto na wierzch ciasta: białko, łyżeczka cukru, na koniec cukier puder.

Należy przygotować również foremkę do wycinania gwiazdek.

Przygotowanie:

Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić ciasto (w razie potrzeby, gdyby się kleiło - dodać więcej mąki). Schować do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka pokroić w małą kosteczkę, dodać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć jabłka do momentu aż cukier się rozpuści i powstanie karmel (około 5 minut). Odstawić do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, 3/4 ciasta rozwałkować na grubość około 3 cm i wyłożyć foremkę. Nadmiar ciasta na brzegach odkroić. Następnie położyć farsz. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć foremką gwiazki. Poukładać na wierzchu, posmarować rozbełtanym białkiem i posypać odrobiną cukru. Piec w 170 stopniach przez 35 - 40 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego i Wesołych Świąt ! :)

American Pie Szarlotka Jabłecznik Boże Narodzenie

Amerykańska szarlotka Apple Pie z olejem rzepakowym

Ciasto na oleju rzepakowym

Sernik z jagodami i kruszonką

gilgotkaa

Sernik piekłam na blaszce o wymiarach 35 cm x 23 cm :)

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1 margaryna (250g)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 całe jajko
  • pół kostki masła (rozpuścić)
  • aromat migdałowy (4 ml)
  • 5 białek

Jagody:

  • 0,5 kg jagód 
  • 1/4 szklanki cukru (lub więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie)

Kruszonka (składniki ugnieść ze sobą):

  • 70 g miękkiego masła
  • 100 g mąki - później dosypujemy na oko ;)
  • pół szklanki cukru

Rozpoczynamy od zrobienia kruchego ciasta.

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i ugnieć ciasto. Następnie włóż do lodówki na 1 godzinę.

W międzyczasie przygotuj masę serową.Twaróg zmiksuj na gładko. Dodaj cukier, budyń, cukier waniliowy, 1 całe jajko, aromat migdałowy i rozpuszczone masło. Dokładnie zmiksuj. 

Jagody podgrzej w garnuszku do momentu aż cała woda wyparuje i zrobią się gęste. Dodaj cukier i wymieszaj.  Odstaw do wystudzenia.

Na blaszkę wyłóż kruche ciasto.Białka ubij na sztywno i powoli dodawaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj i wyłóż na kruche ciasto. Następnie ułóż warstwę jagód. Całość posyp kruszonką. Piecz w 180 stopniach przez 50 - 60 minut.

Sernik z jagodami i kruszonką

Sernik z jagodami i kruszonką

Sernik z jagodami i kruszonką

Zapiekane farfalle z łososiem i cukinią

gilgotkaa

Zapiekanka makaronowa z łososiem i cukinią :)

Składniki:

  • 150 g makaronu typu farfalle (kokardki)
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g świeżego łososia
  • 10 dag sera żółtego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka, majeranek

Przygotowanie:

Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.

Posiekaną cebulę zeszklij na patelni. Dodaj pokrojoną w małą kosteczkę paprykę i smaż kilka minut. Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach i dodaj na patelnię. Całość duś pod przykryciem około 7 minut. Po tym czasie przypraw solą i pieprzem.

Jogurt naturalny wymieszaj z majerankiem i ostrą papryką. Wlej  na patelnię i wymieszaj.

Zdejmij patelnię z gazu, dodaj starty ser żółty (zostaw odrobinę na wierzch zapiekanki), jajko i ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Łososia przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułóż na wierzchu zapiekanki. Całość zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie posyp pozostałym serem i zapiekaj kolejne 5 minut.

Smacznego ! :)

Zapiekanka z makaronem łososiem i cukinią

Zapiekanka z makaronem łososiem i cukinią



Szybki obiad: Makaron z krewetkami i cukinią

gilgotkaa

Pyszny obiad w 20 minut :)

Składniki:

  • 200 g dowolnego, świeżego lub suchego makaronu (ja wybrałam świeży makaron Tagliolini z papryczką chilli)
  • 250 g krewetek tygrysich lub koktajlowych
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka, majeranek

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj według wskazań na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przez około 4 minuty ząbek czosnku z krewetkami (przy krewetkach tygrysich pamiętaj o usunięciu ogonków).  Przypraw solą, pieprzem słodką papryką i majerankiem. Po tym czasie dorzuć pokrojoną w cienkie paski cukinię. Smaż około 5 minut. Następnie dodaj ugotowany makaron i jogurt naturalny, dokładnie wymieszaj. Jeśli to konieczne dopraw solą lub pieprzem.

Smacznego !

Szybki obiad: makaron z krewetkami i cukinią

Makaron z krewetkami i cukinią

Szybki obiad: makaron z krewetkami i cukinią

 

Łosoś w cieście francuskim z sosem pomidorowo paprykowym

gilgotkaa

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • filet świeżego łososia
  • 1 czerwona papryka
  • pomidory krojone w puszce
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Filet z łososia (bez skóry) dokładnie umyć i przyprawić z każdej strony solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Z ciasta francuskiego wyciąć dwa prostokąty. Na jednym prostokącie ułożyć łososia, a na nim paski papryki. Na wierzchu położyć drugi płat ciasta i skleić.  Ciasto lekko ponacinać nożem na górze. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Zapiekać w 190 stopniach przez 25 - 30 minut do momentu aż się zarumieni.   

Przygotowanie sosu: cebulę pokroić w kawałki i podsmażyć w garnku. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Smacznego :)

Łosoś w cieście francuskim z sosem paprykowo pomidorowym

Łosoś w cieście francuskim z sosem paprykowo pomidorowym

 

Czas na ciasto francuskie

Rogaliki z kurczakiem, papryką i pieczarkami

gilgotkaa

Kolejna wersja rogalików z ciasta francuskiego. Poprzednio były bożonarodzeniowe z kapustą i pieczarkami, tym razem prezentuję wersję z kurczakiem, papryką i pieczarkami :)

Składniki:

  • ciasto francuskie - najlepiej prostokąty z Frosty
  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • filet z kurczaka
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, majeranek,
  • 1 jajko

Cebule i pieczarki pokroić na drobno i podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Następnie dodać drobno pokrojoną paprykę i smażyć około 4 minut.

Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić, solą i pieprzem. Dodać do pieczarek i papryki, smażyć do momentu aż się zarumieni. Po usmażeniu poczekać aż farsz wystygnie.

Ciasto z Frosty (prostokąty) przekroić na pół, żeby wyszły nam kwadraty. Na środek wyłożyć farsz, ciasto zgiąć na pół. Brzegi poprzyciskać widelcem.

Rogaliki z kurczakiem, papryką i pieczarkami

Rogaliki z kurczakiem, papryką i pieczarkami

Wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę. Posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku w 200ºC przez 15 - 20 minut.

Rogaliki z kurczakiem, papryką i pieczarkami

Rogaliki z ciasta francuskiego

 

Czas na ciasto francuskie

 

Zapiekane jajko w doborowym towarzystwie :)

gilgotkaa

Dzisiaj pomysł na szybkie, proste i pyszne śniadanie na ciepło :) Zapiekane jajko wśród szynki, sera, pomidora i ogórka w towarzystwie podpieczonej kanapki z mozzarellą i pomidorem.

Szybkie śniadanie zapiekane jajko

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 małe pomidory
  • ogórek zielony
  • 3 plastry szynki
  • 1 plaster sera żółtego
  • kromka chleba razowego
  • 2 plastry mozzarelli
  • liście sałaty lub rukoli
  • masło
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • herbata z cytryną

W małym naczyniu żaroodpornym (np. w tartaletce) ułóż paski szynki, po bokach plasterki pomidora, ogórka i pokrojony drobno ser żółty.

Zapiekane jajko z szynką i serem

Na środku wbij jajko i przypraw solą i pieprzem. Zapiekaj w 180ºC przez około 8-10 minut do momentu aż białko się zetnie.

Jajko zapiekane z pomidorami

Jajko zapiekane z pomidorami

Kromkę chleba razowego posmaruj cieniutko masłem. Na wierzchu ułóż po dwa plastry pomidora i mozzarelli. Posyp ziołami prowansalskimi i wstaw do piekarnika na 2 minuty. Po wyjęciu dodaj liście sałaty lub rukolę.

Kanapka z mozzarellą i pomidorem

Całość podawaj z herbatką z cytryną :)

Smacznego !



© You Can Cook
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci